27 februari 2006

Prinsessa på vift

Förr eller senare kommer det att hända – sessan och jag delar på oss. Nu är vi nästan hela tiden inom några meters radie från varandra. Oftast har vi direkt hudkontakt. Men förr eller senare måste vi klara att vara utan varandra. Så vi tränar. Eller rättare sagt, jag tränar. Vi har kommit till steg 3 i träningsprogrammet:

Steg 1 – förrförra helgen gick jag ner till brevlådan utan att ta flickan med mig. Hon stannade kvar hemma hos sin pappa och märkte inte ens att jag försvann. Själv sprang jag uppför backen till vårt hus och med en enda tanke i huvudet. ”Bebis! Jag vill hålla i min bebis!”

Steg 2 – förra helgen gick sessan och hennes pappa på promenad utan mig. De var borta en timme och jag fick duscha utan jäkt och kunde surfa lite. Lyckades avhålla mig från att ringa dem och berätta hur mycket jag saknar dem.

Steg 3 – nu i helgen gick flickan och hennes pappa ut på fikapromenad. Meningen var att jag skulle få jobba lite ostört, men det enda jag kunde tänka på var min lilla skatt. Hur mjuk hennes hud är, hur härligt hon ler, hur starka ben hon har när hon reser sig i mitt knä.

Nästa vecka går pappan på föräldraledighet två dagar i veckan. Då är tanken att jag ska jobba – hur ska det gå?

25 februari 2006

Har de inte nån bebis att titta på?

Flickan och jag var på barnvagnsbio igår. Spännande upplevelse att se film i en ljus salong med massor av bebisar och deras föräldrar. Här var sessan inte längre minst. Det fanns flera ännu mindre små bebisar. Och det fanns barn som var så stora att de knatade omkring i salongen. Ljudnivån på filmen var sänkt, men i salongen var den rätt hög. Ibland var det svårt att avgöra om det var fåren på filmen som bräkte eller bebisar i salongen som lät.

Sessan låg i mitt knä och tittade förundrat på lamporna i taket, somnade en stund, vaknade och åt lite. Mitt i filmen var det fikapaus, men då sov hon så skönt så vi satt kvar. Jag grävde fram en kexchoklad ur skötväskan.

Så satt vi där och jag fick se en bioaktuell film. En riktigt bra film – Brokeback mountain. Men lika mycket tittade jag på flickan som sov så gott i mitt knä. Och så mindes jag min förvåning de där allra första dagarna som familj, när vi tittade in i matsalen på BB på kvällen och såg nyblivna föräldrar titta på teve. ”Har de ingen bebis att titta på” undrade jag då. Hon är fortfarande min allra bästa underhållning!

15 februari 2006

Svenska pappor är unika



Jag känner mig gnällig när jag åter har skrivit ett inlägg om föräldraledighet. Som motvikt till gnället måste jag också säga att svenska pappor är fantastiska - lillsessans är världsabäst!

Philip Hwang forskar om pappor och har skrivit rapporten "Pappapusslet – vilka är bitarna och hur får man ihop det?". Han intervjuas i Näringsliv 24 och säger bland annat så här:

"– Den svenska – eller skandinaviska – pappan är unik när det gäller att ta föräldraansvar. På ett sätt är det förstås lättare i Sverige att kombinera familj och arbete eftersom samhället erbjuder föräldraförsäkring och en utbyggd barnomsorg. Samtidigt gör det tillsammans med jämställdhetsidealet att svenska pappor har större förväntningar att leva upp till. I många andra länder känner pappor knappt någon press alls att ens försöka kombinera arbete och familj, säger Philip Hwang."

Heja svenska pappor. Heja svenska mammor. Låt oss vara föräldrar tillsammans!

13 februari 2006

Designmissar

Sessan är underbar! Hon är det bästa som hänt oss, men... efter en dryg månad har vi börjat upptäcka vissa designmissar.

• Varför går matlarmet på barnen alltid när föräldrarna ska äta? Vore det inte smart att se till att föräldrarna får näring i sig de med, så att de blir glada och nöjda och kan producera duglig mat åt barnet?

• Någon måste har vänt på orden i det klassiska rådet om att mamma ska sova när bebisen sover. Bebisen sover ju allra bäst när mamma drar omkring med bebisen i vagn utomhus. Aningen svårt för mamma att sova samtidigt. Borde det inte vara "bebisen ska sova när föräldarna sover"? Utvilade föräldrar är bättre föräldrar.

• Vad är det för vits med att kräkas upp maten man fått i sig och sedan på en gång vilja ha mer?

Ni kloka läsare, kan ni förklara dessa designmissar? Kan ni varna oss för andra som dyker upp längre fram?


(Ska tillägga att det egentligen bara är första punkten som är bekymmersam i vårt hem.)

12 februari 2006

Saknar företagande pappor fantasi?

Jag kan vara föräldraledig!

Det fantastiska (det som berättigar utropstecknet) med det är att vi alla som lever i Sverige har bestämt att jag ska få 240 dagars lön från staten för att vara hemma med sessan. Tvåhundrafyrtio dagar! Hade jag varit man och pappa hade jag fått lika många, men se då hade jag sannolikt inte kunnat utnyttja dem. Företagande pappor kan nämligen inte vara föräldralediga har jag förstått. Senast läste jag om det i Sydsvenskan .

Stackars, stackars dessa män. Hur klarar de av att driva sina företag med sådan total brist på fantasi? Vad händer om de till exempel råkar bli sjuka under en längre tid (eller blir en riktig karl aldrig sjuk)?
– Jag är egen företagare. Då går det inte att stänga ner allting i några månader, låter Sydsvenskan den stackars företagande pappan säga. Lite senare svarar han på frågan om inte systemet borde ändras så att även företagare kunde ta pappaledigt lättare?

– Nej, det finns nog ingen lösning.

Jag har drivit företag i 15 år nu. Utan ett stort mått av fantasi, flexibilitet, uthållighet och problemlösning hade det inte varit möjligt. Nej, jag kommer inte att vara en traditionell mamma som är ledig från sitt jobb under ett år. Jag kommer att vara ledig under ungefär 20 månader. Och vet ni, det kommer sessans pappa också att vara. Vår lösning är nämligen att båda arbetar deltid. Jag har svårt att stänga ner mitt företag helt och sedan tro att jag kan dra igång igen med heltidsdebitering efter ett år. Däremot har jag inga som helst problem med att jobba deltid. Den stora vinsten med det är dock inte att företaget lever kvar, det är att jag får ha vardag med sessan under mycket längre tid! Det är att hennes pappa blir en lika viktig person i hennes liv. Det är att hon ser att både mamma och pappa tar ansvar för henne, leker med henne, tröstar henne när hon gråter och ger henne mat när hon är hungrig. Att jag dessutom har ett arbete att komma tillbaka till efteråt är egentligen mer som en bonus.

I andra branscher kanske det går att anställa vikarier, samarbeta med kolleger, dra ner på kostnader eller jobba uddatider. Jag vet inte vad som är lösningen för andra, men jag är övertygad om att det finns lösningar. För både mammor och pappor och företagare.

08 februari 2006

Sessan, Dinah och jag

Vi dansar i vardagsrummet, lilltjejen och jag. På stereon sjunger Dinah Wahington ”I’m mad about the girl” och jag sjunger med. Jag är galen i min dotter!

Sessan sjunger också med. Men hon har bara lärt sig de första orden i sången än. ”I’m mad!”. Dessa sjunger hon dock högt, tydligt och med intensitet gång på gång på gång. Hon är inte bara arg, hon är heligt förbannad. Vi har prövat med det som hjälpt hittills – ätit, rapat och bytt. Det hjälper inte, hon är fortsatt arg. Eller ledsen. Eller uttråkad. Vi dansar vidare i vardagsrummet och till slut somnar hon. Utmattad. Dinah och jag fortsätter en stund till – gruvligt förälskade i flickan.

02 februari 2006

Ny arbetsbeskrivning

En vän skickade den här arbetsbeskrivningen till mig. Tack! Jag ska genast börja träna på makaronhalsband...
---

Anställnigskrav för en Mamma
BESKRIVNING AV TJÄNST

Mor har en central roll i Familjens ledning. Du får ansvar för följande områden:
· Organisation och Ledning
· Transport
· Inköp
· Vård och Omsorg
· Verkstadstjänster
· Andra påkommande uppgifter

Lön: 0 kr
Semester: Anställningen kräver tillgänglighet året om.
Eventuell korttidsfrånvaro måsta avtalas långt i förväg.

Eventuella tilläggsjobb kan avtalas, om det förbättrar ekonomin i familjen och inte kommer i konflikt med uppgifterna som Mor.

Avgörande krav: Kvinna
Önskvärt: Egen förmögenhet samt tillgång till semesterställe som kan passa för familjen.

Kvalifikationer:
1. Körkort.
Du måste kunna köra eget fordon med defekt klimatanläggning genom tät trafik, medan du lyssnar till spädbarn som gallskriker i baksätet och äldre barn som bråkar högljutt. Du måste kunna koncentrera dig på att köra medan du sjunger "Imse Vimse Spindel" och du måste veta var alla offentliga toaletter finns.Du bör ha erfarenhet i att hänga utanför klubblokaler och diskotek sena kvällar.

2. Inköpschef.
Du måste kunna planera menyer för envar aptit i minst 18 år framöver. Det krävs produktion av egen mjölk till nyfödda, det krävs också att det ständigt skall göras middag till många personer.

3. Administratör.
Du blir direkt ansvarig för kontroll med budgetförslag, klagomål och förhandlingar.

4. Vård och omsorg.
Du måste kunna fungera utan sömn upptill sex dygn, medan annat arbete skall utföras som vanligt. Du måste kunna visa duktighet i vård av patienter tidiga morgnar och sena kvällar. Färdighet i fläckborttagning är högt uppskattat i denna kategori.

5. Småbarnspedagog.
Du måste kunna citera alla berättelser om Nalle Puh och ha kännedom om allt som är skrivet om dinosaurier. Färdighet i att göra halskedjor av makaroner och tandtråd är dessutom önskvärt.

6. Skräddare.
Du måste kunna designa och sy kanindräkter och fantomdräkter till speciella tillfällen.

7. Frisör.
Du måste kunna upptäcka och behandla huvudlöss, ta bort tuggummi från hår och klippa en rak pannlugg medan du får en fors av glåpord.

8. Cykelreparatör.
Du måste vara förtrolig med alla aspekter vid underhåll av cyklar, inkluderat montering och demontering av stödhjul. Du måste också kunna laga cykelslangar på en campingplats. Godkänd kurs i första hjälpen är obligatoriskt.

9. Veterinärassistent.
Du måste kunna vakta och uppfostra ett varierat urval av husdjur, efter att ägaren har tröttnat på dom. Ofta förekommande utfodring och rengöring av burar är nödvändigt. Du måste vara duktig i att hantera
grannkonflikter och tidvis utföra begravningar.

10. Målare och Interiörarkitekt.
Du måste vara van vid att ta bort klibbiga saker och klotter från dörrar och tapeter. Det är en stor fördel om du kan måla taket medan du gör middag.

11. Växeltelefonist.
Du måste kunna hålla en diskussion i gång i telefon medan ett barn klamrar sig vid ditt ben och ett annat hamrar på en konservburk med en träslev.
Du skall utfodra tonåringar som pratar i telefonen med näringsrik mat så att de undviker total utmattning.

12. Trädgårdsmästare.
Du måste kunna starta gräsklipparen, använda övriga trädgårdsredskap och hålla krukväxterna vid liv. Du måste kunna numret till giftinformationen, och du måste hålla dig uppdaterad på de nyaste metoderna inom kompostering, beskärning av buskar, förkultivering och kapning av träd. Du måste veta var varenda död mus ligger begravd.

13. Underhållningschef.
Du måste kunna koordinera diverse sportarrangemang via telefon och vid personlig kontakt med lärare och aktivitetsledare. Du kommer att uppmanas att träna lagspel i alla sorters väder, och att uppmuntras till att gå in i häftiga diskussioner med motståndare. Inköp och underhåll av utrustning krävs.

Sökanden måste också kunna arrangera fester, baka kakor och hitta på lekar där alla vinner. Och du får självklart ansvar för julfirandet!