26 december 2007

Öppet brev till kung Bore

Ers kungliga höghet

Min dotter är snart två år och har inget minne av snö. Hon tror att snö är något som bara finns i Teletubbielandet. Är detta något du kommer att åtgärda inom snar framtid?

Vänliga hälsningar och med önskan om en
god fortsättning på julen
Sprallinmamma

P.S. Hon tror också att julklappar är när man applåderar och att alla ljus är lucia, men där jobbar vi föräldrar på att utöka hennes kunskap.

07 december 2007

På mitt julbord

Jag hittade en lista hos Carolina och kände mig manad att börja tänka lite kring julen. Vi ska ju ha julbord hemma hos oss i år, och måste fundera på vad vi ska bjuda på (och vad som ska delegeras till gästerna att ta med).

Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan Äääälskar marsipan.
Köttbullar - Prinskorvar Korv är läbbigt!
Julkorv - Julskinka Korv är, som sagt, läbbigt. Skinkan är faktiskt ett måste, trots att jag bara tar två skivor av den på hela julen.
Lax - Sill Bäst båda två!
Paradis - Aladdin Njae, ingen faktiskt. Aladdin utan fransk nougat har liksom förlorat meningen – men allmänt gäller att choklad ska vara mörk.
Sylta - Pastej
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan Aldrig mer dopp i grytan!
Ris a la malta - Risgrynsgröt
På skinkan: Äppelmos - Senap Senap hör till korv, och korv är ju läbbigt ;-)

Vad väljer ni?

06 december 2007

Vattkoppor


Det går vattkoppor på dagis. Det har härjat över en månad på storbarnsavdelningarna och nu har ett av barnen på småbarnsavdelningarna också blivit sjukt. Vi vill inte ha vattkoppor i jul. Inte.

I alla fall om det inte är den här gulliga lilla vattkoppan i plysch. Säljs av inreda.com. Där kan man också köpa ebola, magsår och loppor. Liksom en helt vanlig förkylning.

04 december 2007

Aktiebolaget Häxan Surtant


Så här känner jag mig idag (och har gjort rätt många dagar den här hösten). Som häxan Surtant i sitt egna företag utan någon egentlig aning om vad hon vill göra. Bara hon slipper sällskap. Jag drar igen dörren till mitt kontor och försöker skapa ordning, nytta och lönsamhet. Fast jag vet ju ändå vad jag vill göra, så än finns det väl lite hopp.

Bilden har jag för övrigt lånat från SvT alldeles utan att be om lov. Kanske kan jag kompensera med reklam? ”Titta på Bolibompa och Aktiebolaget Häxan Surtant!”

03 december 2007

Adventskalender

I år ska jag undvika alla barnbutikers adventskalendrar på nätet. Inte heller gör jag någon egen. I stället koncentrerar jag mig på dessa tre:


Sen måste jag grubbla lite på det här med adventskalender och julkalender. Någon som har förslag på varför det håller på att byta namn?

---
Språkrådets webbplats fanns svaret (så klart). Jag citerar:

”Adventskalender eller julkalender?

För papperskalendrarna har julkalender de senaste decennierna blivit en allt vanligare synonym till det ursprungliga adventskalender. I dag är det normalformen, betydligt vanligare än adventskalender.

Ännu mer dominerande är julkalender som benämning på de tv- och radioprogram som SVT och SR sänder under december. Adventskalender används alltså lite mer om papperskalendrarna, sällan om tv- och radioprogrammen.

Julkalender markerar något mindre det kristna arvet i våra jultraditioner, men eftersom julen i sig är en kristen högtid spelar det mindre roll för ordvalet. Att det fått en sådan spridning beror säkerligen mer på att vi i dag uppfattar julen som en festhögtid snarare än som en kristen högtid.”