31 mars 2009

Tid och otid

Jag lånar ett inlägg från bästa Bodils blogg:

”Jag hatar det här med omställningen till sommar- eller vintertid.
Jag vill att det ska vara samma tid jämt och jag vill inte bli äldre.”

Och så försöker jag att inte låtsas om att det där fåniga testet på fejsbuck tycker att jag är tre år äldre än vad jag är. Det är bara tidsomställningen som får mig att se sån ut, vill jag säga. Eller bortförklara. Förändringar gör mig trött, vårljuset gör mig trött, rätt mycket annat i livet just nu gör mig trött. Tacka fan för att ett fånigt test på fejsbuck tycker att jag är ännu äldre än vad jag är.

23 mars 2009

Pocketöverraskning!


Titta här vilket roligt paket jag fick förra veckan. Jag ser verkligen fram emot att läsa boken, som jag inte ens hört talas om förr men som verkar riktigt bra. Självklart ser jag också fram emot att få njuta av chokladen – men det blir nog först om några veckor. Min hemliga bokvän har träffat så rätt! Stort tack!

17 mars 2009

Ordlista för alla!

Ojojoj... Nu mina vänner, nu kan man slå i Svenska Akademiens ordlista på nätet! Hela SAOL 13, som är den senaste, finns inläst och är sökbar på akademins webbplats.

Här, bokmärk direkt!
http://www.svenskaakademien.se/web/Ordlista.aspx

16 mars 2009

Det där med passform

Plötsligt inser jag att det inte är jag som minskat i omfång. Mina kläder sitter illa och halkar omkring på kroppen för att de håller dålig kvalitet. Jag är helt enkelt inte van att slita ut kläder... Men eftersom den här större storleken bara varit temporär (hm...) har jag inte kostat på mig annat än skräp, och då slits de uppenbarligen. Det var ju synd.

Nu testar vi att isodieta några veckor, så kanske jag småningom får anledning att köpa bra kläder som behåller passformen efter tvätt igen. Frukost i morse: 2 ägg, 50 gram lajtost och 2 frukter.
Intresseklubben noterar.

06 mars 2009

Bland barn och böcker

Som liten var jag bokslukare av den kalibern som låg med ficklampa under täcket (när pappa dragit ut proppen så att jag inte kunde ha sänglampan tänd). Så det är kanske inte så konstigt att jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser en pappa hjälpa sina två grabbar med blanketten till deras första bibliotekskort. Jag blir vråltantig och suckar lite lyckligt mot bibliotekarien som är vråltantigt blödig tillbaka och säger nåt om att det är nåt visst med det första lånekortet ändå. På samma sätt blir jag lika glad varje gång Sprallinen säger att hon hellre vill läsa saga, eller hitta på en berättelse, än se klart Bolibompa. Och titta här, förskolebarnen i Mariefred hade bokbytardag de också igår!

Nu undrar jag, skulle någon vara intresserad av ett barnboksbyte i stil med det En bok om dagen har för pocketar? Ett byte där barnen väljer ut och skickar böcker tillvarandra? Skriv en kommentar eller mejla på tildetext|snabel-a|gmail.com så får vi se om vi kan hitta på nåt.

05 mars 2009

Språkpolisens dag?

Jag är nog inte riktigt på i år. Först missar jag semikolonets dag och nu grammatikdagen. Fast den var ju ”national” i USA, så det kanske inte gjorde något. Fast den där grammartinin frampå eftermiddagen kunde ju ha vart nåt ;-)

Kanske skulle vi instifta språkpolisens dag här hemma? Vi kunde ju ta den dag då riksdagen klubbar igenom språklagen och fira att svenska blir huvudspråk i Sverige. Den 12 mars beräknas propositionen lämnas till riksdagen, och om inget oväntat inträffar träder den nya lagen i kraft vid halvårsskiftet.

Förslag på fiffigt firande?

02 mars 2009

Rött hjälper dig att se detaljer

I Svenska Dagbladet läste jag för ett tag sedan om en kanadensisk färgstudie. Forskarna hade låtit försökspersoner arbeta vid datorer med vit, klarblå respektive röd bakgrundsfärg. Det visade sig att de som hade röda bakgrunder blev extra bra på att hitta korrekturfel i texter.

Så nu är det väl bara att måla om. Börja med skärmen och sen fortsätta... Jag väntar fler korrektur- och språkgranskningsuppdrag i nästa vecka. (Fast tills vidare får snöbollskriget här på sidan fortgå.)