05 mars 2009

Språkpolisens dag?

Jag är nog inte riktigt på i år. Först missar jag semikolonets dag och nu grammatikdagen. Fast den var ju ”national” i USA, så det kanske inte gjorde något. Fast den där grammartinin frampå eftermiddagen kunde ju ha vart nåt ;-)

Kanske skulle vi instifta språkpolisens dag här hemma? Vi kunde ju ta den dag då riksdagen klubbar igenom språklagen och fira att svenska blir huvudspråk i Sverige. Den 12 mars beräknas propositionen lämnas till riksdagen, och om inget oväntat inträffar träder den nya lagen i kraft vid halvårsskiftet.

Förslag på fiffigt firande?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hm ... Har ett kluvet förhållande till språkpoliser idag efter att ha blivit rättad av en viss OJ när jag kallade en när-sats för att-sats i en pågående diskussion. Jag gillar den där sajten, och idén, men inte om det går ut på att gå omkring och rätta folks talspråk eller så.

Ska fundera vidare på detta.

/Heli

Botilda sa...

Nä. Håller med! Gå runt och påpeka för folk att det Faktiskt Heter ”omständligt” (eller vad det nu kan vara) är bara löjligt. Men att inskärpa i dem som skriver i jobbet att det är bra om de funderar på vem som ska läsa, hur och vilken effekt... det är vår plikt ;-)

För dig kan jag berätta att OJ:s auktoritet fick flera av mina kursare att falla i gråt på skrivseminarierna.

Anonym sa...

Det är viktigt att handskas varsamt med sin auktoritet. Själv får jag mest storebrorskomplex och funderar på att skicka tillbaka hans illa skrivna mejl med rättningar. ;-)

Jag är alldeles för lättretad.

/Heli