11 april 2007

Vad kan vi göra mer?

Så... Vi har köpt miljöbil och fått en massa cred för det. Vi är minsann såna som inte bara snackar lite löst, utan faktiskt göööör något. Men vad kan vi göra mer? Vad kan vi ändra på, så att chanserna ökar för att Sprallinen får bli vuxen och gammal i en någorlunda okej värld? Jag hittade en lista med bra punkter på Aftonbladet.

1. Sluta köp mineralvatten på flaska. Vi har aldrig börjat.

2. Spara på vattnet. Vi har inget badkar. Fast kanske står vi lite väl länge i duschen... Nu äntligen gör jag det min fröken tjatade om vid energikrisen 1973, jag stänger av vattnet när jag borstar mina tänder.

3. Använd lågenergilampor. Här är min svaga punkt. Jag tycker att de ger så fult ljus, och gillar inte alls att de måste värma upp innan de lyser ordentligt. Förslag någon?

4. Använd mindre vatten när du lagar mat. Hm... typ bara värma så mycket vatten till teet som man planerar att dricka? Jag är inte säker på vad de menar.

5. Dra ner värmen med en grad i ditt hem. Vi har jättevarmt hemma hos oss, det borde vi kunna ändra på så att det bara blir varmt. (Fast när jag känner på elementen nu är de iskalla.)

6. Köp ekologiskt odlad mat. Halleluja! Den är ju dessutom mycket godare än annan mat. Inte så svårt att välja, om bara butikerna ville ta hem lite fler alternativ.

7. Använd datorns energispar-läge. Och teven stänger vi också av! Däremot inte videon, eftersom klockan går fel när man slår på den igen sen.

8. Spara på papper. Försöker. Men sen den fina skrivare som skrev ut dubbelsidigt dog, blir det mer enkelsidigt. Dumt!

9. Undvik att köpa plagg med nylon och polyester. Köper nästa bara naturmaterial. Tycker helt enkelt att det är så mycket skönare. Och snyggare.

10. Använd tvättlina. Tumlar bara handdukar och lakan. Vi har turen att ha riktigt bra ventilation i badrummet, så det mesta torkar över natten.

11. Tvätta vid lägre temperaturer. Fast vissa saker vill jag tvätta varmt. Jag vet att det sägs inte behövas längre, men det är svårt att låta bli. När man dessutom ser de grådaskiga f.d. vita plaggen åter bli vita efter en varmare tvätt blir man ju rätt inspirerad att köra vidare på 60-programmen.

12. Byt till grön energi. Här måste vi nog ta reda på mer.

13. Återvinn! Tillämpar sopsortering och går till Stadsmissionen eller skänker till kompisar som behöver bättre. Köper gärna begagnade barnkläder (eller tyger som kan bli barnkläder).

Vi är med andra ord hur präktiga som helst. Vad gör ni?

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Fast ta ett bad i ett badkar ger mindre vattenåtgång än en dusch, har det visat sig.. Fast om man duschar i badkaret så är det ju sak samma.

Vi dricker alldeles för mycket vatten på flaska. Är bubbelvattenberoende. Måste köpa en soda streamer. Däremot är vi bra på lågenergilampor. Och kallt har vi..

Heliotropen sa...

Förstår faktiskt inte hur jag ska få hem mitt mineralvatten om jag inte köper det på flaska. Och skulle det på något sätt vara värre än att köpa t.ex. läsk?

Vi borde byta kran i badkaret. (Note to self.)

Lågenergilampor gillar inte jag heller, men vi har några. Borde byta ut dem i lampor som ofta står tända.

I övrigt får jag nog bara känna mig präktig när det gäller att vi alltid stänger av teven, att vi tvättar på låga temperaturer och att vi återvinnar, barnkläder till exempel (tack Sprallinen!).

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag har i många år druckit mineralvatten. Strax före jul köpte vi soda stream. Underbart. Det finns t o m smaker för just mineralvatten - alltså inte läsksmaker. Vi har inte köpt en droppe mineralvatten sedan december.
/Nathalie

Sissi sa...

Vilka bra tips, och vad roligt att titta in till dig igen! :-)

Vi har bestämt oss för att börja prenumerera på ekologiska grönsaker som dessutom i största möjliga mån är från bönder i trakten. Känns mycket bra! :-)

Kram