13 maj 2006

Både rosa och blått

Mamman är hjärtinnerligt trött på könsindelningen av barnkläder. Det handlar inte bara om rosa eller blått, utan om mönster, storlekar och hållbarhet. Absurt! Barn blir behandlade efter hur deras föräldrar klär dem, och mamman tyngs under ansvaret. Ska sessan bli behandlad som en liten docka eller som en tuffing? Ska hon få vara barn eller en minivuxen? Är det viktigt att andra kan se att hon är en liten tjej, eller är det viktigare att mamman gör sak av det och klär henne i blått (för det vet ju alla att blått är det bara killar som har)? Mamman skriver på Nöjds brev till barnklädesbutikerna och hoppas att det ska betyda något. Sedan tröstar hon sig med att köpa en svindyr, trendig body med blå fyrklöver.

Det här med kläder är svårt. Varför är till exempel nästan alla barnkläder randiga? Vem har sagt att det är specillt snyggt med ränder? Mamman äger själv ett enda randigt plagg – en båtringad t-tröja inköpt på språkresan i England för väldigt länge sedan.

Andra barnkläder som mamman inte vill klä sin dotter i:
• svarta kläder, om hon inte har sorg
• kläder med döskalletryck, om hon inte leker sjörövare
• kamouflagemönstrade kläder, om hon inte är vuxen och blivit soldat (mamman vågar inte ens tänka tanken).

Den som tycker att det är fånigt att bry sig om rosa eller blå kläder kan väl läsa t.ex. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Sen kan vi prata om vidare om saken.

I inkonsekvensens namn kan dock nämnas att sessan är en sessa och att hon klär bra i både snickarbyxor och klänning.

8 kommentarer:

Heliotropen sa...

Själv skrev jag en gång i ilska till Kapp-Ahl när jag upptäckte att alla kläder gjorda för flickor i stl 122 och uppåt var diskokläder, midjekorta linnen, kortkorta kjolar. Allt i glittrigt rosa.

Botilda sa...

Heja dig! Till slut måste de väl inse att de inte alls bara tillhandahåller det kunderna vill ha.

Undrar väldigt över det där med linnen och spagettiklänningar på små flickor. Men de kanske inte bränner axlarna ute i solen, på samma sätt som de inte fryser om bara magarna när det är kallt?

Farsan_Baloo sa...

Kappahl, Lindex, Hm och resten bojkottas så långt det bara går. Vi lever gott på ärvda kläder från vänner och bekanta. De är 5-6 år gamla men den korta tidsperioden räcker för att slippa stålmannen, bamse eller byggare bob.

Botilda sa...

Farsan B, vi har rätt mycket begagnat och lånat också. Ekologiskt, ekonomiskt och dessutom lite roligt i och med att det är andra kläder än de som finns i de vanliga butikerna.

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag handlade vid ett tillfälle Lingon och blåbärkläder. Rätt ok - könsneutrala. Men när de börjar bli medvetna så tycker dem att många av kläderna är rätt trista. Jag är också allergisk mot kamouflagefärgade kläder. Vem har kommit på nåt sånt galet på barnkläder. Är det nåt man behöver så är det att se dem när de springer i skogen. Själv har sonen fått en hel del orangefärgade kläder på sistone. Fint, lysande, färgglatt! Och han gillar det. (han är fem år)

Botilda sa...

Fast eftersom lilla A är tjej ska ju hon ha rooosa camo-kläder. De kanske syns bättre?

Väntar på inbjudan till klädparty a la Lingon och blåbär (visst säljs de väl som tupperware?). Någon som känner någon som?

Kubu sa...

Botilda och alla andra!
Jag säljer Lingon & Blåbär barnkläder. Visst är de fina!
Du och även andra intresserade i Stockholmstrakten är välkomna på mitt Öppna Hus som jag kommer att ha 19/6 som avslutning på säsongen. Bor i Nacka.
Mejla mig på helena.berglund@lingonochblabar.se
för mer information.

Botilda sa...

Tänk vad kul det är att det funkar! Jag frågar efter något och får svar. Hörs på e-posten och ses kanske den 19.