01 augusti 2006

Härligt härligt, men farligt farligt

Varje år dör 400 personer av solen. I hudcancer. I Sverige. Var finns nollvisionen? Var finns larmrapporterna? (Okej, nu menar jag inte de obligatoriska löpen om farliga födelsemärken i kvällspressen). Man vet att en person vars båda föräldrar har anlag för malignt melanom kommer att dö av det innan han eller hon fyllt 70. I hudcancer. Om den inte upptäcks i tid. Man vet också att de flesta som utvecklar hudcancer blivit brända av solen som små barn.

Och ändå. ”Är hon inte väldigt varmt klädd i långärmat och långbyxor?” ”Skulle det inte vara skönt för henne att ligga i bara blöjan här ute i trädgården?” ”Kan hon inte få plaska lite i strandkanten utan kläder?” Nej. Det får hon inte.

(Nu fortsätter vi semestern, under parasoll och i solhatt, ett par veckor till.)

3 kommentarer:

Camillas lockar sa...

Gissa om jag håller med! Bebisar ska inte vara i solen. Så är det bara. Sunt förnuft ju! Stå på dig.

Sissi sa...

Här har du en mamma till som håller med! Linnea låg under babyparaply under ett parasoll, det ska vara solskyddsfaktor 1000 ungefär! ;-)

Och det där med sötsaker håller jag fullständigt med om också!

KRAM

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag med. Håller med alltså. Jag har släktingar som har påpekat att mina barn är bleka... what? Ska de inte vara det? Min yngsta fick ha sån där dräkt som har solskyddsfaktor 50 sina tre första somrar. Den gick till armbågarna och knäna samt gick upp i halsen.