04 januari 2006

Det finns mammor också!

"Tänka sig bara! Här har man fått höra om pappor och pappor och pappor och så plötsligt utan någon varning får man veta att det finns en mamma också!" utbrister Sniff i Muminpappans memoarer av Tove Jansson.

I Svenska dagbladets ledare igår hävdar skribenten att Stockholm egentligen inte alls har något problem med trafikträngsel. Alltså är hela idén med trängselskatter befängd. Ledaren avslutas med orden ”En modern stad måste ha plats för den yrkesarbetande mannen med bil”.

Nej, så stod det ju inte. Byt ”mannen” mot ”kvinnan” så blir det rätt. Svenskan berättar att bilen är en frihetsmaskin och att svenska kvinnors ställning i arbetslivet har stärkts i samma takt som bilägandet har blivit mer jämställt. Det är med andra ord kvinnorna, och det faktum att de äger bilar och yrkesarbetar som är skulden till trängselskatten! Om alla kvinnor stannade hemma skulle vägarna lämnas öppna för de bilar som behövs – männens bilar. Är det så de menar?

Jag blir stridslysten när jag läser sånt. Vill kasta mig in i diskussioner om kvoterad föräldrapenning, förskolekrisen i Stockholm och jämställdhet på arbetsmarknaden. Det är stora, utrymmeskrävande frågor som jag för tillfället låter vila.

”Men det är väl naturligt, sade muminmamman förvånad.” Kan man annat än hålla med? Det är väl naturligt att det finns både mammor och pappor och människor som inte är vare sig mamma eller pappa. Det finns människor helt enkelt. Många av dem kör bil. En del av dem kör bil i Stockholm. Och de som gör det är så pass många att de skapar problem för framkomligheten och miljön. Det måste vi åtgärda på något sätt. Själv tror jag på andra medel än trängselskatt, men även det är en annan fråga.

(I nätupplagan av ledaren saknas den stora bilden av en kvinna på huk vid sin bil. Hon skulle uppenbarligen illustrera det kvinnliga bilägandet… men har glömt att hissa upp bilen innan hon angriper hjulet med ett fälgkors. Bildtexten löd som avslutningen av hela texten ”En modern stad måste ha plats för den yrkesarbetande kvinnan med bil”.)

1 kommentar:

Sanna sa...

Det är lite sorgligt när de illustrerar med sådana bilder, eller kanske kvinnan på bilden hade tänkt att använda fälgkorset till något annat?

Tack för kommentaren förresten och Grattis i förskott till föräldraskapet. =)