05 januari 2006

Det finns pappor också!

Sniff blir förvånad när muminpappan berättar att det finns en mamma också. I min värld just nu är det tvärtom - där finns nästan uteslutande mammor.

Att vara gravid är att lösa medlemskap i en klubb jag inte ens kände till tidigare. Det speciella med den här klubben är att så gott som alla medlemmar är kvinnor. I vissa sammanhang är det inte så konstigt – det är ju till exempel kvinnokroppen som behöver träna för att orka med och kvinnans hälsa som mest påverkar bebisen i magen och därför bör hållas under noga uppsikt.

Som blivande mamma är jag medveten om barnet varenda sekund dygnet runt, det är klart att det då upptar mina tankar i en utsträckning jag inte var beredd på. Männen är medvetna om sina blivande barn på helt annat sätt. Kanske kan de till och med glömma bort dem under många timmar på jobbet? I det perspektivet är det kanske inte så konstigt att det nästan bara är kvinnor som aktivt deltar i diskussioner i olika nätverk och på forum av olika slag. Men ändå… Hör ni blivande pappor, var finns ni? Vad känner ni inför föräldraskapet? Vad undrar ni över, är skräckslagna för eller tycker är knäppt?

På webbforumet Familjeliv finns sex olika ämneskategorier. I fem av dem dominerar kvinnor, men i det sjätte – Pappagrupp – kan kvinnor inte skriva några inlägg. Det är den minst aktiva kategorin. Den handlar om saker som vilken kombibil man ska köpa nu när man blir familj, vilket datorspel som är roligast och vad man ska ge sin kvinna i julklapp (där avgjutning av sin egen snopp var ett av förslagen).

Är det underligt då att kvinnor tar det största ansvaret som föräldrar? Det är vi som pratat, frågat, diskuterat allt från graviditetstesternas tillförlitlighet till nattamning av spädbarn. Det är vi som upprättar bra att ha med till BB-listor och tipsar om att sätta in dimrar vid skötplatsen. Det är vi som känner att vi har koll, och som därmed stänger männen ute. Det är väl klart att vi som vet och kan så mycket ska ta det största ansvaret för barnen? Vilken otjänst vi gör oss själva, våra män och framför allt våra barn!

Pappor, varför låter ni oss ha så stort försprång? Varför kommer ni inte in och tar för er? Var med oss! Kom och fika med mammagrupperna, delta i diskussionerna, visa att ni också är nyfikna, rädda och intresserade. Låt oss bli föräldrar tillsammans! De flesta som bloggar om föräldraskap är kvinnor, men det finns pappor också. Här är några av dem jag hittat och uppskattar:
Pappablogg
Hemliga pappan
Lindströms skriverier

3 kommentarer:

Sissi sa...

Du har så rätt, så rätt... Sånt där prat kan också reta gallfeber på mig. "Moderna yrkesarbetande kvinnan"... De sa något liknande på nyheterna... Att kvinnorna måste köra till sina jobb efter att ha lämnat sina barn på dagis och därför behöver bilen i innerstaden. Hrmpff...

Fyra dagar kvar nu, va? Hur känns det? Sååå spännande! Önskar dig stort lycka till!

Sissi sa...

Kikar in igen... Nyfiken på ifall det kanske hänt något? ;-)

Kram

Farsan_Baloo sa...

Jag får väl visa att jag också finns! Vi är få, men blir hela tiden flera.