29 januari 2009

Rensa och renodla

Det här är sköra tider. Jag tål ingenting, inga krav. Börjar gråta över en enkel fråga ställd över e-posten. Blir stressad av högarna som aldrig tycks bli mindre. Befarar ständigt det värsta när posten kommer (riktigt vad ”det värsta” skulle vara är dock oklart).

Jag kan ta ett exempel. I förra veckan fick jag brev från Energimyndigheten. ”Jävlar!” var min första tanke. ”Nu har de kommit på att allt blivit fel med elen i stugan och att jag ska efterdebiteras med tiotusentals kronor.” Jag är allvarlig, precis så tänkte jag. Att brevet var adresserat till företaget tänkte jag inte närmare på. Förrän jag öppnade det och började läsa. Det var ett besked om att de vill teckna ramavtal med mig. Alltså något väldigt bra!

Nu rensar jag undan måsten. Åtaganden jag tyckt om och sånt jag velat göra. Jag orkar inte. Vill inte ständigt ha dessa åtaganden hängande över mig. Därför anmäler jag mig inte till Pocket och prassels nya omgång, och inte till någon sy- eller stickhemlis. Jag förlänger inte styrelseuppdrag och hoppar av träningen som jag inte ens hunnit börja på. Alla nyhetsbrev som dimper ner i min inkorg avbokar jag, utom dem som verkligen tillför något. Så lite som möjligt ska få stjäla min energi.

Facebook får bli till Bolibompa, som mest. MSN slår jag knappt ens på längre. Jag är inte redo att sluta blogga och bloggsurfa, men det kanske behöver gå dithän. Frid, är vad jag behöver, ro att koncentrera mig. För det är sköra tider, och mitt företag behöver mig mer än någonsin tidigare.

4 kommentarer:

Heliotropen sa...

"Jag är inte gjord för lönearbete", sa jag till maken igår. "Nä", sa han, "du ska sitta på din kammare och skriva böcker." Vill du sitta bredvid, på en riktigt mjuk stol? Vi ska vara rädda om oss sköra.

Carolina sa...

Sköt om dig. Skönt att du kommit till denna bra insikt att plocka bort allt onödigt. Kramar

Botilda sa...

Ja, Heli, gärna! Skulle det störa dig om det brummade från en symaskin ibland?

Tack Carolina, jag gör så gott jag kan. Lite skrämmande tycker jag att det är att jag på två dagar rensat bort 18 nyhetsbrev och liknande från mejlen. Hur mycket energi har inte de där utskicken kostat mig.

Ulrika Gabriel sa...

Så klokt, så klokt. Att rensa ut bland sina "krav och måsten" och även bland åtaganden som känns kul är bland det viktigaste vi kan göra. Det låter som om du behöver ge dig själv lite semester från alla måsten. Plocka bort det du tycker du kan och känn efter hur det känns.
När det gäller farhågorna över att något hemskt ska hända, så kan det här vara ett nyttigt experiment;
Tänk på vad som verkligen skulle kunna vara det värsta som faktiskt skulle kunna hända.Ställ dig frågan i flera led. Ofta kommer man till insikt att saker och ting för en kort period kan bli lite besvärliga/pinsamma/jobbiga, men om man sedan sätter det i ett större perspektiv - tänker på vad som VERKLIGEN är VIKTIGT i DITT LIV - så bleknar det ofta bort.

Ge dig själv en period med mer lugn och ro än åtagande och försök att njuta av stunden som är här och nu.

Kram Ulrika