05 januari 2007

Hen

Ett av mina nya favoritord är "hen".

Inte "han eller hon", "han" (om alla), "han/hon" eller någon annan kombination, utan det enkla "hen". Jag är faktiskt nästan lite kär i ordet och måste hejda mig för att inte använda det i alla sammanhang. Eller också ska jag dra på för fullt, använda det i offerter, analyser, kommentarer, utbildningsmaterial och e-post såväl privat som arbetsrelaterad. Problemet är väl mest att om kunden läser det finns det risk för att hen inte förstår. Och begripligheten går före det mesta.

Språkrådet säger så här:
"Däremot är det är ingen god idé att försöka införa hen (eller någon annan form – hin, hän) som könsneutralt pronomen. Det ser konstigt ut, och det är svårt att tro att man skulle kunna introducera ett så vanligt ord som ett pronomen utan minsta stöd i talspråket." Samtidigt erbjuder rådet "den" som alternativ. Den?!

För mig tog det bara ett par veckor att gå från att tycka att "hen" bara var tokigt till att automatiskt använda det. Det tog mig betydligt längre tid att skola om från "skall" till "ska"!

Vad säger ni – ser "hen" bara konstigt ut eller använder ni det redan?

4 kommentarer:

Heliotropen sa...

Nvänder det inte, men tycker att idén är bra. Har också sett att den grupp som mest använder "hen" också byt ut det generella "man" mot "en". Det kan alltså bli: "En kan tycka att hen låter konstigt, men en vänjer sig."

pippilotta sa...

Nu har jag hittat till din sida! Härlig läsning. Har genast prövat hen i skriverier hemma, inte helt lätt. Kul också att genom en blogg hitta vidare till andra härliga, tex barnboksbloggen. Som du förstår så är jag en aning svag för barnböcker. Förbjuder mig själv att gå på bokrean tex, blir sååå dyrt.

Camilla sa...

Nja, hen ser bara konstigt ut. Det finns ju "han" och "hon", varför säga en mix liksom...?

Botilda sa...

Heli, fast "en" låter så opersonligt. Nästan som "den" som Språkrådet förordar.

Pippilotta, låter dumt att förbjuda sig nöjet att gå på bokrean (själv har jag slut på bokhyllor sedan länge och försöker rensa, men det är extremt svårt).

Camilla, det är klart att om man vet att det är en "han" eller "hon" det handlar om så skriver man ju det. "Hen" är ett alternativ om man inte vet det.