Lucka arton - julkaka
Ikväll blir det julkakebak. Mammas rustika julkaka utan läskiga gröna och röda pluppar. Eftersom jag nästan bara kör ekologiskt nuförtiden, blir det sultanrussin (har någon hittat vanliga russin i ekoversion, så berätta gärna). De är ju lite sötare så vi får se hur det blir. Förresten - ekologiska hasselnötter, någon?
1/2 kilo smör
5 ägg
5 dl socker
1 liter mjöl
1/2 kilo russin
2 hg nötkärnor
en gnutta salt
Rör samman smör och socker.
Rör ner äggulorna.
Rör ner mjölet.
Blanda i russin och nötter.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.
Rör ner en aning salt.
Häll i två avlånga formar och grädda i 1,5 timme i 175 grader.
2 kommentarer:
Åh nej, du kan inte mena att du BAKAR varje dag? Får jag flytta hem till er (och ta min lilla familj med mig)??! Om någon av oss någonsin kommer på vad ugnen ska användas till så berättar det vi det i sagor för vårt barn.. :-)
Ni får gärna hjälpa oss att äta upp (om det nu funnes något kvar...). Nä, jag bakar inte varje dag, men just nu är jag inne i en bakperiod och gillar verkligen att knåda degar och känna doften av nygräddat. Bakar hellre än lagar mat - men har turen att ha en matlagningsglad sambo ;-) Däremot gillar ingen av oss att städa, så det ser ut som ett bombnedslag här hemma.
Skicka en kommentar