Lucka fyra - pepparkaksdeg
Förra året provade jag Fina Bageriets pepparkaksrecept (12 december "Skönheten kommer inifrån?"). Degen blev vädigt god, men gick inte att baka ut... Jag gör ett nytt försök i år - den här gången utan att smälta smöret. Det var möjligen där det gick fel i fjol. Rapport om resultatet kommer så småningom. Ikväll hoppas jag hinna sätta degen, men sen ska den vila i en vecka!
10 dl vetemjöl
3,5 dl socker
250 g smör
1,25 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk pomerans
Blanda allt till en smidig deg.
Dela degen i två.
Stoppa in bitarna i varsin plastpåse och lägg i kylen.
Låt degen vila i minst en vecka, gärna två.
Sen är det förhoppningsvis bara att baka ut dem och grädda.
170 grader ska ugnen hålla.
4 kommentarer:
Du kom ju ikapp riktigt bra! Och om du vill får du gärna ta med dig något bakresultat. Vi är inte alla så rabiata när det gäller GI. Fast jag tål tyvärr inte pepparkakor i år heller :(
Jag har kanske en specialare till er. Alldeles utan mjöl. Gör det att det blir extra sunt och nyttigt?
Sunt! Nyttigt? Till jul? :-(
Jag säger som väninnan i Hjo: Är det gott är det sunt!
Skicka en kommentar