Lucka sjutton – adventsgifflar
Vi drabbades av en energivampyr i veckan. En sån som suger ur all energi ur folk hen möter och sedan lämnar dem i små trötta högar där det enda de kan göra är att käka upp alla kakor och allt godis de har och se på teve... Det var ett tag sedan jag träffade hen senast och jag hade glömt. Blev förskräckt över Lilla A:s starka reaktion - hon ville bara sitta i knät och inte äta alls så länge vampyren var i närheten. Inte rädd, bara trött.
Således inga luckor i kalendern och heller inget gott kvar hemma. Men idag har jag satt en deg till adventsgifflar. Vi får ta varsin i eftermiddag, sen ska resten in i frysen så att vi har något kvar till om en vecka.
50 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 kuvert saffran
9 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
Fyllning:
2 msk smält smör
150 g mandelmassa
2 äpplen
Pensling:
1 ägg
flagad mandel
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite mjölk.
Häll i saffran (jag har börjat med flytande) och resten av mjölken.
Rör ner 6 l mjöl.
Arbeta till en smidig deg.
Jäs i 25 minuter udner bakduk.
Rör ihop smör och socker.
Rör ner 1 dl mjöl.
Arbeta in blandningen i den jästa degen.
Arbeta in ytterligare lite mjöl så att degen blir smidig med ganska lös.
Jäs ytterligare 25 minuter.
Smält smöret till fyllnigen.
Riv mandelmassan.
Skala och riv eller finhacka äpplena.
knåda degen på bordet och kavla ut den.
Skär ut trekanter (minns inte hur många det kan bli).
Pensla med smöret, lägg på en klick mandelmassa och lite äpple.
Rulla ihop till gifflar.
Jäs till dubbel storlek.
Pensla med ägg.
Strö över flagad mandel.
Grädda i 8 minuter i 225 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar