Lucka två – valnötsbröd
Vi avslutar dagens konstrunda med glöggfika hemma hos oss. Från Konstfacks julmarknad fick vi nästan inte med oss någonting, men från konstrundan i Midsommarkransen hade vi kunnat köpa massor. Jag blev med keps – bara en sån sak… (Prata med Smulan om ni funderar på hatt.)
Till fikat hade vi köpepepparkakor och köpelussekatter, men jag hade bakat valnötsbröd till den som var lite mer hungrig. Det här brödet hinner jag baka på morgnarna, innan Lilla A ska sova. Klart att äta lagom till förmiddagsfikat. Just nu är det favoriten!
1/4 paket jäst
lite salt
lite honung
2 dl ljummet vatten
1 dl grahamsmjöl
50 gram valnötter
1 msk olja
4 dl mjöl (vete, dinkel)
Rör ut jästen med salt, socker och lite vatten.
Häll på resten av vattnet och blanda i grahamsmjölet.
Krossa valnötterna medan mjölblandningen får stå och svälla lite.
Blanda i resten.
Jäs 30 minuter i bunken.
Ta upp och knåda.
Jäs 30 minuter i jäsform eller som limpa på plåten.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
1 kommentar:
Det här brödet har bara ett fel... det tar slut så pörskarns fort.
Skicka en kommentar